Unoffical empeg BBS

Quick Links: Empeg FAQ | Software | RioCar.Org | Hijack | jEmplode | emphatic
Repairs: Repairs | Addons: Eutronix | Cases

Topic Options
#109209 - 03/08/2002 08:46 why won't my player boot
Anonymous
Unregistered


I finally started installing it in my car. I got the right harnesses, and I hooked up MEMORY, IGNITION SENSE, GROUND, and ILLUMINATION. But the player won't boot. All fuses are intact. I don't have to hook the amp up before the player will boot, do I? THis is frustrating. I am about to stomp on my player and then drive off of a cliff.

Top
#109210 - 03/08/2002 10:19 Re: why won't my player boot [Re: ]
F0X
member

Registered: 31/03/2002
Posts: 100
Loc: Alberta, Canada
No, you dont have to have the amp hooked up. All you should really need is MEMORY, IGNITION, and GROUND. I dont suppose you have a meter or test light to check if you have power on the MEMORY wire. Do you have an old factory deck to plug back into the old harness to ensure that you are getting power?
_________________________
F0X 3xMkIIa

Top
#109211 - 03/08/2002 17:17 Re: why won't my player boot [Re: F0X]
Anonymous
Unregistered


Yeah, I plugged the old tape deck in and it works fine. The only thing I can think of is the company that made the harness labeled the wires wrong. Either that or there is something wrong with my empeg. I need to find my meter. Has anyone ever had an empeg that worked fine in the house but not in the car?

well, I'm sure it's probably something simple and I'll figure it out. I didn't have much time to work on it this morning, so maybe I overlooked something.

Top
#109212 - 03/08/2002 18:18 Re: why won't my player boot [Re: ]
pgrzelak
carpal tunnel

Registered: 15/08/2000
Posts: 4859
Loc: New Jersey, USA
Greetings!

I assume you checked all of your wiring, went by the labels and not the color code, etc. What kind of car do you have? There have been some known problems with VW type harnesses.
_________________________
Paul Grzelak
200GB with 48MB RAM, Illuminated Buttons and Digital Outputs

Top
#109213 - 03/08/2002 18:51 Re: why won't my player boot [Re: pgrzelak]
Anonymous
Unregistered


Yes, I went by the labels. I just checked the wires with a tester. I'm not getting the right readings with the ignition on or off. Memory is getting like 3-5 volts and the ignition sense is getting like 8 with the ignition off. But why is my tape deck working fine? Can I try connecting the empeg directly to the battery by connecting memory and ignition sense to the +pole and the ground to the -pole, just to see that the empeg is working?

EDIT: I have a 91 Nissan Maxima


Edited by d33zY (03/08/2002 18:51)

Top
#109214 - 03/08/2002 19:01 Re: why won't my player boot [Re: ]
AndrewT
old hand

Registered: 16/02/2002
Posts: 867
Loc: Oxford, UK
Yes, you can connect directly to the battery poles as you suggested. From the readings you specified though my guess is you have a bad (non-existant) earth, you could temporarily run a flying earth lead to battery -ve to check this out

Top
#109215 - 03/08/2002 19:14 Re: why won't my player boot [Re: AndrewT]
Anonymous
Unregistered


Alright thanks. I'll try that.

Top
#109216 - 03/08/2002 19:40 Re: why won't my player boot [Re: ]
Anonymous
Unregistered


Yes! It works. problem solved - bad ground. I'm a retard. I'm glad I didn't stomp on my empeg now. Thanks Rue, thanks everyone.

Top
#109217 - 04/08/2002 03:04 Re: why won't my player boot [Re: ]
pgrzelak
carpal tunnel

Registered: 15/08/2000
Posts: 4859
Loc: New Jersey, USA
Greetings!

I am glad it worked out, but it still sounds like there is something going on there. From your posts, it sounds like you have a minimal wiring configuration set up. (i.e., no illumination sense, ignition sense or anything like that) Please list exactly what you have connected to where. I am not an installation expert (far from it!!!), but someone else here can give a few pointers. Are you going through only the empeg, or do you have a factory or aftermarket head involved as well?
_________________________
Paul Grzelak
200GB with 48MB RAM, Illuminated Buttons and Digital Outputs

Top
#109218 - 04/08/2002 12:04 Re: why won't my player boot [Re: pgrzelak]
Anonymous
Unregistered


I just got through installing everything. It all sounds fine except sometimes when it boots up there's a little static in the speakers, but that's no big deal. Anyways I have MEMORY, IGN SENSE, & ILLUMINATION into the car wire harness. Then I have REMOTE, GROUND, and front RCA cables going to the 760 watt amp. Amp is grounded and connected to the battery and speaker wires go into the car wire harness, and it all comes out on the factory speakers (yes, factory. I have to keep the amp gain all the way down and the empeg at like -30db.) No other head unit. No tuner......yet.


Edited by d33zY (04/08/2002 12:07)

Top