Unoffical empeg BBS

Quick Links: Empeg FAQ | Software | RioCar.Org | Hijack | jEmplode | emphatic
Repairs: Repairs | Addons: Eutronix | Cases

Page 2 of 2 < 1 2
Topic Options
#317409 - 18/12/2008 20:55 Re: Wideband Oxygen Sensor Display [Re: thenominous]
Major_Sarcasm
member

Registered: 28/08/2003
Posts: 149
Loc: Isle of Wight, UK
Neither. When I had the VEMS gauge, the sensor was a Bosch item. Not had the pleasure of Innovate gear. If there was a utility for the Empeg that displayed the output, I'd grab one.

My C, like my grasp of all computer languages, is non-existent wink
_________________________
Steve

Top
#317484 - 23/12/2008 17:36 Re: Wideband Oxygen Sensor Display [Re: Major_Sarcasm]
thenominous
member

Registered: 22/12/2001
Posts: 189
Loc: UK
Well, no response to the PM unsurprisingly.
I'll try the admin email request route.

Top
#317884 - 07/01/2009 11:48 Re: Wideband Oxygen Sensor Display [Re: jag]
jag
new poster

Registered: 14/02/2002
Posts: 21
Hi Everyone,

Sorry to have kind of disappeared. As tends to happen with most of my projects, I got this software to the point where it was usable to me and since no one else seemed interested in it at the time, I didn't do much else to it. So, the code isn't really commented at all and probably has quite a few bugs in it.

I'll attach the code to this post. I'm not 100% sure that this is the latest code. It took me a while to find it...

Let me know if anyone has any questions about the code. I don't currently have it installed on my empeg since I had to replace the hard drives recently and the wideband isn't installed in my car at the moment. I'll probably reinstall it when the weather gets a little nicer around here.
Sorry to have disappeared for so long, I'm not quite sure why I didn't get notifications of the posts on the subject.

I would love to know if people have success with the program!

-Jeremy



Attachments
empeg_wb.tar.gz (246 downloads)


Top
#317885 - 07/01/2009 12:44 Re: Wideband Oxygen Sensor Display [Re: jag]
jag
new poster

Registered: 14/02/2002
Posts: 21
Hi again,

Just so you know, if you aren't used to compiling your own software, I didn't post a binary of the program, just the source. I have to get a cross compiling environment set up to build a binary. I'll try to do that later today and post a binary.
Also, this requires the Hijack kernel to work. I had it set up so that I could launch it from the hijack menu. Also, I made a custom serial cable for the wideband that omitted one of the data lines so that the wideband didn't see the output from the kernel on boot.

-Jeremy


Top
#317889 - 07/01/2009 13:31 Re: Wideband Oxygen Sensor Display [Re: jag]
Robotic
pooh-bah

Registered: 06/04/2005
Posts: 2026
Loc: Seattle transplant
Hi Jag!

Do you have some info regarding the cable you've made and how you wired it to your sensor?

Thanks!
_________________________
10101311 (20GB- backup empeg)
10101466 (2x60GB, Eutronix/GreenLights Blue) (Stolen!)

Top
#317901 - 07/01/2009 17:44 Re: Wideband Oxygen Sensor Display [Re: Robotic]
jag
new poster

Registered: 14/02/2002
Posts: 21
The serial port on the innovate wideband that I have is a mini phono jack (or maybe even the smaller ones that they use for cell phone headsets, I don't remember).
Normally, one wire would be data to the wideband, one would be from the wideband and the other would be ground. I just omitted the one that sends data to the wideband so that the garbage coming off the serial port of the empeg on boot wouldn't mess up the configuration of the sensor.
I can find out exactly which wire is which when I have a chance to pull the cable out of the car.
-Jeremy


Top
#317906 - 07/01/2009 18:45 Re: Wideband Oxygen Sensor Display [Re: jag]
Robotic
pooh-bah

Registered: 06/04/2005
Posts: 2026
Loc: Seattle transplant
Thanks, Jeremy.

Meanwhile...
I see some good info on the LC-1 product page at Innovate Motorsports.
_________________________
10101311 (20GB- backup empeg)
10101466 (2x60GB, Eutronix/GreenLights Blue) (Stolen!)

Top
#317944 - 09/01/2009 12:24 Re: Wideband Oxygen Sensor Display [Re: Robotic]
thenominous
member

Registered: 22/12/2001
Posts: 189
Loc: UK
Welcome back Jag smile

Thanks for posting the code.
I'm going to take a look through it as I have a LM-1 myself and I understand that the protocls are different in some way.

I have access to a LC-1 but it's been a bit dodgy. Never the less, I'll see if I can't get it on to my empeg and doing a little testing myself.

Top
#317948 - 09/01/2009 12:49 Re: Wideband Oxygen Sensor Display [Re: thenominous]
jag
new poster

Registered: 14/02/2002
Posts: 21
I hope it works for you. I think the LM-1 protocol is pretty much the same. It data logs more than just Oxygen right? I have attached the PDF of the serial protocol that I used to right the code. I'm not sure how much I assumed about the data since I had an LC-1. I think I was trying to right it to be a little flexible but it was just a first stab at the code.
Let me know if I can help.

-Jeremy



Attachments
Seriallog-2.pdf (2239 downloads)


Top
#318373 - 22/01/2009 07:06 Re: Wideband Oxygen Sensor Display [Re: jag]
thenominous
member

Registered: 22/12/2001
Posts: 189
Loc: UK
Not had any time to look at this yet. Struggling for time at present. I will be getting on with it as soon as I can. Didn't resurect you for nothing smile

Top
#329745 - 03/02/2010 12:02 Re: Wideband Oxygen Sensor Display [Re: thenominous]
jag
new poster

Registered: 14/02/2002
Posts: 21
I think this is actually the more recent code. I haven't touched any of this code in years but there is a compiled binary in this archive so that makes me think that it's the more recent stuff...


Attachments
empeg_wideband.tar.gz (188 downloads)


Top
#336413 - 25/08/2010 16:07 Re: Wideband Oxygen Sensor Display [Re: jag]
graynada
new poster

Registered: 17/03/2010
Posts: 32
Loc: Portsmouth, UK
I am having trouble with the attachment, when I tried to unpack it I get the message "tar: This does not look like a tar archive". Is it me or is it the file?
_________________________
Graham

Mk2 v509 hijack
1996 Audi A8Q 4.2L

Top
#336414 - 25/08/2010 18:49 Re: Wideband Oxygen Sensor Display [Re: graynada]
canuckInOR
carpal tunnel

Registered: 13/02/2002
Posts: 3133
Loc: Portland, OR
Originally Posted By: graynada
I am having trouble with the attachment, when I tried to unpack it I get the message "tar: This does not look like a tar archive". Is it me or is it the file?

Possibly both, compounded by your browser "helpfulness". Are you unpacking the tarball using the 'z' flag? If you are, then your browser probably already uncompressed it for you, without renaming the file correctly. If you aren't, then you probably should be.


Edited by canuckInOR (25/08/2010 18:51)

Top
#336415 - 25/08/2010 18:53 Re: Wideband Oxygen Sensor Display [Re: canuckInOR]
canuckInOR
carpal tunnel

Registered: 13/02/2002
Posts: 3133
Loc: Portland, OR
It's the file. It's a compressed tarball (created with the 'z' flag), that was then passed through the gzip program a second time. So... gunzip it, and rename it to have a .tar.gz or .tgz extension, and tar will be happy to xvzf it.

Top
#336417 - 26/08/2010 08:59 Re: Wideband Oxygen Sensor Display [Re: canuckInOR]
graynada
new poster

Registered: 17/03/2010
Posts: 32
Loc: Portsmouth, UK
Originally Posted By: canuckInOR
It's the file. It's a compressed tarball (created with the 'z' flag), that was then passed through the gzip program a second time. So... gunzip it, and rename it to have a .tar.gz or .tgz extension, and tar will be happy to xvzf it.


Many thanks, that worked for me.
_________________________
Graham

Mk2 v509 hijack
1996 Audi A8Q 4.2L

Top
#336418 - 26/08/2010 11:41 Hijack v509 [Re: jag]
mlord
carpal tunnel

Registered: 29/08/2000
Posts: 13630
Loc: Canada
Originally Posted By: jag
So, now I just have to figure out how to stop the kernel from outputting on the serial port...

Okay, so it only took me four years..

Hijack v509 is now released.

The only significant change, is the addition of a new option for config.ini:
Code:
[hijack]
silent=1


This suppresses all (?) hijack messages at the serial port.


Top
#336420 - 26/08/2010 16:25 Re: Hijack v509 [Re: mlord]
tonyc
carpal tunnel

Registered: 27/06/1999
Posts: 7058
Loc: Pittsburgh, PA
Thanks! I was wondering why some serial messages were still getting out despite having suppress_notify=1 set. Thanks!


Edited by tonyc (26/08/2010 16:26)
_________________________
- Tony C
my empeg stuff

Top
Page 2 of 2 < 1 2