Unoffical empeg BBS

Quick Links: Empeg FAQ | Software | RioCar.Org | Hijack | jEmplode | emphatic
Repairs: Repairs | Addons: Eutronix | Cases

Topic Options
#309773 - 04/05/2008 00:47 No Audio Output from Central
The Central Guy
enthusiast

Registered: 18/03/2002
Posts: 225
Loc: San Diego, California USA
I helped my Dad buy a used Central awhile back, and he has been enjoying it for the last year or so...

Unfortunately, it has developed an intermittent problem, and I was hoping to get some ideas from the "Brain Trust" here...He feeds the RCA audio outputs to a stereo receiver to listen to the music. Most of the time (about 95%) there is no audio now coming out of the Central, either when playing music from the hard drive or when playing a CD directly.

Every once in awhile it will play audio if you power it down for some time and then power it back up and try it, but even that is no guarantee that it will come back to life on the audio outputs.

I was over there today and brought it back with me, and it has no audio output no matter what I do. The LCD display shows playing songs ticking off the seconds, and the little bar graph at the bottom of the display is moving in time with the song being played, so it appears that the player thinks its playing the music. But just no audio output.

I've tried opening up the unit and checking some basic things like cable connections, etc. But nothing pops up as looking suspicious. One thing I haven't tried yet is the digital audio output, so maybe that will shed some light.

Does anyone have any suggestions of things to look at or anything to try? Other than the missing audio output, everything else looks normal...

Thanks, Randy
_________________________
Happy owner of 2 Centrals, 2 Empegs Mk2a 160GB, 1 Empeg Mk2a 60 GB, a Rio Riot, 4 Rio Receivers, and two 1GB iPod Shuffles...

Top
#309784 - 04/05/2008 07:56 Re: No Audio Output from Central [Re: The Central Guy]
andy
carpal tunnel

Registered: 10/06/1999
Posts: 5689
Loc: Wivenhoe, Essex, UK
Does the Central have a headphone socket ? If it does then check that for a short, it could be shorting and disabling the RCA outputs.
_________________________
Remind me to change my signature to something more interesting someday

Top
#309802 - 04/05/2008 14:12 Re: No Audio Output from Central [Re: andy]
The Central Guy
enthusiast

Registered: 18/03/2002
Posts: 225
Loc: San Diego, California USA
Thanks, good suggestion Andy. But there is no headphone socket that I'm aware of...The RCA output jacks are soldered onto the main board, so no wires to look at there.

Interesting that no audio is present from either channel, so the problem must be further upstream than the hardware/connections associated with one of the channels...

I'm still thinking about it and will probably crack it open it again soon....

Thanks, Randy
_________________________
Happy owner of 2 Centrals, 2 Empegs Mk2a 160GB, 1 Empeg Mk2a 60 GB, a Rio Riot, 4 Rio Receivers, and two 1GB iPod Shuffles...

Top
#309806 - 04/05/2008 16:36 Re: No Audio Output from Central [Re: The Central Guy]
peter
carpal tunnel

Registered: 13/07/2000
Posts: 4141
Loc: Cambridge, England
Get a shell up on console (plug in a USB keyboard and hit Ctrl-Alt-Del), and see whether you get audio output if you cat a WAV file to /dev/dsp. That should neatly divide it into a player configuration problem (if that works) or a kernel or hardware problem (if it doesn't).

Peter

Top