Unoffical empeg BBS

Quick Links: Empeg FAQ | Software | RioCar.Org | Hijack | jEmplode | emphatic
Repairs: Repairs | Addons: Eutronix | Cases

Page 5 of 5 < 1 2 3 4 5
Topic Options
#319498 - 18/02/2009 15:23 Re: how "stalk" works? [Re: Boelle]
mlord
carpal tunnel

Registered: 29/08/2000
Posts: 13851
Loc: Canada
Originally Posted By: Boelle
did at test with the ohm meter... when i do pres shift there is a short between the 2 contacts on the jack... so the stalk works 100% as it should... now wonder what it could be... maybe a short somewhere in the tuner? it's one of those from PCA

Ahh.. good point. Yeah, the fault could be in there. I suppose it *must* be in the tuner, even. smile

The obvious thing to do is to ensure that there are no shorts between the three pins of the stalk jack in the tuner. There should be lots of resistance measured between (any two of) the three pins when the stalk is not connected.

Most likely pins 1,2 are shorted, which would make it appear that the shift button is being pressed.

Also, when the tuner is powered ON, pin 1 of the jack should measure close to +5V at no load. Measure that between pin 1 and pin 2 (GND). Alternatively, with power OFF, check for about 4-5Kohms resistance between pin 1 and the +5V pins in the tuner.

-ml





Edited by mlord (18/02/2009 15:26)

Top
#319499 - 18/02/2009 15:29 Re: how "stalk" works? [Re: mlord]
mlord
carpal tunnel

Registered: 29/08/2000
Posts: 13851
Loc: Canada
Actually, I suppose it's probably a short in the wiring of the actual stalk jack -- on a PCATS tuner this is an external jack, at the end of a small cable, right? (Factory tuners have the jack built-in).

Top
#319500 - 18/02/2009 15:33 Re: how "stalk" works? [Re: mlord]
mlord
carpal tunnel

Registered: 29/08/2000
Posts: 13851
Loc: Canada
Originally Posted By: mlord
Actually, I suppose it's probably a short in the wiring of the actual stalk jack -- on a PCATS tuner this is an external jack, at the end of a small cable, right?


For reference, on a properly wired PCATs stalk cable, BLUE is pin-1.


Attachments
1.jpg

Description: PCATS stalk wiring, where it attaches to the PCB.

2.jpg

Description: PCATS construction notes for the stalk jack.




Edited by mlord (18/02/2009 15:38)

Top
#319503 - 18/02/2009 16:16 Re: how "stalk" works? [Re: mlord]
Boelle
addict

Registered: 22/11/2007
Posts: 475
Loc: Denmark, Odense
Originally Posted By: mlord
on a PCATS tuner this is an external jack, at the end of a small cable, right?


yep... i have yet to do the testing you said...
_________________________
the "monkey" who learned to check a harddrive

Top
#319504 - 18/02/2009 16:21 Re: how "stalk" works? [Re: mlord]
Boelle
addict

Registered: 22/11/2007
Posts: 475
Loc: Denmark, Odense
Originally Posted By: mlord
Originally Posted By: mlord
Actually, I suppose it's probably a short in the wiring of the actual stalk jack -- on a PCATS tuner this is an external jack, at the end of a small cable, right?


For reference, on a properly wired PCATs stalk cable, BLUE is pin-1.


hmm... there is 3 colors... blue, red, orange... but in the big white box they do not tell where orange goes at the jack end
_________________________
the "monkey" who learned to check a harddrive

Top
#319505 - 18/02/2009 16:32 Re: how "stalk" works? [Re: Boelle]
mlord
carpal tunnel

Registered: 29/08/2000
Posts: 13851
Loc: Canada
It goes to the only pin that doesn't already have a wire (blue or red) on it.

Top
#319507 - 18/02/2009 16:37 Re: how "stalk" works? [Re: mlord]
Boelle
addict

Registered: 22/11/2007
Posts: 475
Loc: Denmark, Odense
it says twin core screened wire... so i guess there should only be 2 wires, hence only 2 colours... and then the screen...

the screen goes to the pin in the middle....

just getting confused here
_________________________
the "monkey" who learned to check a harddrive

Top
#319508 - 18/02/2009 16:44 Re: how "stalk" works? [Re: Boelle]
mlord
carpal tunnel

Registered: 29/08/2000
Posts: 13851
Loc: Canada
Ah, yeah, one wire leftover then.

Top
#319509 - 18/02/2009 16:51 Re: how "stalk" works? [Re: mlord]
Boelle
addict

Registered: 22/11/2007
Posts: 475
Loc: Denmark, Odense
just did a check up... there is no orange on my cable... but instead of orange the screen is used....

just have to messure the voltage
_________________________
the "monkey" who learned to check a harddrive

Top
#319511 - 18/02/2009 17:08 Re: how "stalk" works? [Re: Boelle]
Boelle
addict

Registered: 22/11/2007
Posts: 475
Loc: Denmark, Odense
here it goes... useing the picture above as reference...

there is 5 volt between orange and red...

_________________________
the "monkey" who learned to check a harddrive

Top
#319512 - 18/02/2009 17:09 Re: how "stalk" works? [Re: Boelle]
mlord
carpal tunnel

Registered: 29/08/2000
Posts: 13851
Loc: Canada
Check for shorts first, between any two of the three contacts.

Top
#319513 - 18/02/2009 17:13 Re: how "stalk" works? [Re: mlord]
Boelle
addict

Registered: 22/11/2007
Posts: 475
Loc: Denmark, Odense
oki.. back in 5 min or so... damn dark outside.. and no flaslight
_________________________
the "monkey" who learned to check a harddrive

Top
#319514 - 18/02/2009 17:23 Re: how "stalk" works? [Re: Boelle]
Boelle
addict

Registered: 22/11/2007
Posts: 475
Loc: Denmark, Odense
well .... a short between the screen and the blue... just got it in for a better check
_________________________
the "monkey" who learned to check a harddrive

Top
#319515 - 18/02/2009 17:38 Re: how "stalk" works? [Re: Boelle]
mlord
carpal tunnel

Registered: 29/08/2000
Posts: 13851
Loc: Canada
Originally Posted By: Boelle
well .... a short between the screen and the blue... just got it in for a better check

Originally Posted By: mlord
Most likely pins 1,2 are shorted, which would make it appear that the shift button is being pressed.


Good. Fix that, and your shift function will work correctly.

smile

Top
#319516 - 18/02/2009 18:15 Re: how "stalk" works? [Re: mlord]
Boelle
addict

Registered: 22/11/2007
Posts: 475
Loc: Denmark, Odense
yepp.. you are right... works like a champ... but i thing the pins that connects the 2 boards has come loose... it cant lock to any station...
_________________________
the "monkey" who learned to check a harddrive

Top
#319518 - 18/02/2009 18:37 Re: how "stalk" works? [Re: Boelle]
Boelle
addict

Registered: 22/11/2007
Posts: 475
Loc: Denmark, Odense
well... if i use the seek function it does not lock to anything... but if i take a preset it's ok... cant remember how to store the best stations automaticly tho

but thanks for alle the help mark... what would the empegs be without your support smile
_________________________
the "monkey" who learned to check a harddrive

Top
#319525 - 18/02/2009 20:47 Re: how "stalk" works? [Re: Boelle]
mlord
carpal tunnel

Registered: 29/08/2000
Posts: 13851
Loc: Canada
Good. My apologies for taking so long to sort this one out.
As soon as you said "PCATS tuner" I should have remembered
the external stalk jack and directed you to check that first.

Getting rusty, I guess. smile

Top
#319526 - 18/02/2009 20:51 Re: how "stalk" works? [Re: mlord]
mlord
carpal tunnel

Registered: 29/08/2000
Posts: 13851
Loc: Canada
My favourite way to "tune" the tuner, is to use Hijack's knobseek magic "button". It's normally available from the Hijack PopUp0 menu: go into the main hijack menu, and assign PopUp0 to the (short) Knob Press Definition.

Then, tap (short press) the knob, and rotate it until KnobSeek appears, and tap it again to select. Now, the knob is a manual tuning dial, just like on a normal radio.

If you like it, you can use ir_translate to assign KnobSeek to one of the stalk buttons. This way, a press of that button will activate it, and twisting the stalk will tune forward/backward.

Cheers

Top
#319531 - 19/02/2009 06:37 Re: how "stalk" works? [Re: mlord]
Boelle
addict

Registered: 22/11/2007
Posts: 475
Loc: Denmark, Odense
no problem mate...

i read the manual for the player.. no section for the tuner

but is there a way to store all stations automatic?

and way cant it "scan" from one station to the next? it just scans forever.... because the stalk debug etc. is stil in the ini ?
_________________________
the "monkey" who learned to check a harddrive

Top
#319533 - 19/02/2009 11:54 Re: how "stalk" works? [Re: Boelle]
mlord
carpal tunnel

Registered: 29/08/2000
Posts: 13851
Loc: Canada
I think the tuner scan function is broken in some versions of the firmware -- not sure which, though.

But you can manually tune to the stations you like, and save them as "tuner presets" through the menu system: Menu -> Radio -> Store .... After that, the Prev/Next buttons (or Left/Right on the front panel, will jump between the saved presets.

-ml


Edited by mlord (19/02/2009 11:56)

Top
#319534 - 19/02/2009 12:18 Re: how "stalk" works? [Re: mlord]
robricc
carpal tunnel

Registered: 30/10/2000
Posts: 4909
Loc: Orange County, NY USA
Scan doesn't work in 2.0 Final and 2.01 Final. The last 2.x release that tuner scan works in is 2 beta 13. As far as I can remember, tuner scan works in all v3 releases.
_________________________
-Rob Riccardelli
80GB 16MB MK2 090000736

Top
#319535 - 19/02/2009 12:41 Re: how "stalk" works? [Re: robricc]
Boelle
addict

Registered: 22/11/2007
Posts: 475
Loc: Denmark, Odense
yeah it must be broken

i use the latest alpha... delevoper version

but i can live with it... and the stalk is awesome compared to the remote and steeringwhell remotes
_________________________
the "monkey" who learned to check a harddrive

Top
#319536 - 19/02/2009 13:42 Re: how "stalk" works? [Re: Boelle]
Boelle
addict

Registered: 22/11/2007
Posts: 475
Loc: Denmark, Odense
the stalk it not just awesome.... it's freaking awesome when you have just spend 5 min with it... a shame that they did not get some oem's with the empeg logo
_________________________
the "monkey" who learned to check a harddrive

Top
#319544 - 19/02/2009 15:18 Re: how "stalk" works? [Re: Boelle]
tfabris
carpal tunnel

Registered: 20/12/1999
Posts: 31137
Loc: Seattle, WA
Originally Posted By: Boelle
well... if i use the seek function it does not lock to anything... but if i take a preset it's ok...


Originally Posted By: robricc
Scan doesn't work in 2.0 Final and 2.01 Final. The last 2.x release that tuner scan works in is 2 beta 13.


Yup, that's a known issue (with a workaround), and everything is now working as expected.
_________________________
Tony Fabris

Top
#319546 - 19/02/2009 17:32 Re: how "stalk" works? [Re: tfabris]
Boelle
addict

Registered: 22/11/2007
Posts: 475
Loc: Denmark, Odense
well.. doing it manually is ok... but sometimes it's more handy that it's true auto scan to the next station.. and rolling back just for that would be rather stupid from my point of wiev...
_________________________
the "monkey" who learned to check a harddrive

Top
#319547 - 19/02/2009 17:46 Re: how "stalk" works? [Re: Boelle]
Boelle
addict

Registered: 22/11/2007
Posts: 475
Loc: Denmark, Odense
could i roll back... store the stations.. and then go to 3alpha11 without loosing presets?
_________________________
the "monkey" who learned to check a harddrive

Top
#319548 - 19/02/2009 17:48 Re: how "stalk" works? [Re: Boelle]
Boelle
addict

Registered: 22/11/2007
Posts: 475
Loc: Denmark, Odense
never mind.... i just found a complete list of stations within 80 km... more than plenty
_________________________
the "monkey" who learned to check a harddrive

Top
#319556 - 19/02/2009 20:02 Re: how "stalk" works? [Re: Boelle]
andym
carpal tunnel

Registered: 17/01/2002
Posts: 3978
Loc: Manchester UK
Originally Posted By: Boelle
the stalk it not just awesome.... it's freaking awesome when you have just spend 5 min with it... a shame that they did not get some oem's with the empeg logo


I've always found the manufacturer-supplied steering wheel controls much easier to get on with. The Sony stalk looks like an unsightly afterthought in most cars.
_________________________
Cheers,

Andy M

Top
#319559 - 19/02/2009 20:14 Re: how "stalk" works? [Re: andym]
Boelle
addict

Registered: 22/11/2007
Posts: 475
Loc: Denmark, Odense
whell.. sadly peugeot did not think that far when they made the 106 in 1994... so i have placed the stalk at the right side just´between the arm for the windscren wiper and the dash... not much room but just enough to make it practical

at first it ver wierd to use.. but when you first get the hang of it there are no problems....

i have a pioneer steeringwheel remote... but it will go in a week... only keeping it as a backup until the Girlfriend has learned the stalk
_________________________
the "monkey" who learned to check a harddrive

Top
Page 5 of 5 < 1 2 3 4 5