Unoffical empeg BBS

Quick Links: Empeg FAQ | Software | RioCar.Org | Hijack | jEmplode | emphatic
Repairs: Repairs | Addons: Eutronix | Cases

Topic Options
#212730 - 11/04/2004 09:46 Forcing a power down while on DC. Can it be done?
Satan_X
enthusiast

Registered: 22/03/2002
Posts: 251
Loc: Ramsey, NJ
It appears that the newer monsoon wiring no longer has an Ignition Sense Input wire (thanks VW!). Is there ANY way to force a full powerdown other then removing the player?
_________________________
VW R32 Empeg 50gig 'Stormy 3 has snuck in a dodgeball' - Stormy 1

Top
#212731 - 11/04/2004 09:51 Re: Forcing a power down while on DC. Can it be done? [Re: Satan_X]
andym
carpal tunnel

Registered: 17/01/2002
Posts: 3979
Loc: Manchester UK
What about setting standby timeout to 1 second. Once you put it in standby it'll almost instantly power down.
_________________________
Cheers,

Andy M

Top
#212732 - 11/04/2004 10:00 Re: Forcing a power down while on DC. Can it be done? [Re: andym]
Satan_X
enthusiast

Registered: 22/03/2002
Posts: 251
Loc: Ramsey, NJ
Nope, still stays in standby mode.
_________________________
VW R32 Empeg 50gig 'Stormy 3 has snuck in a dodgeball' - Stormy 1

Top
#212733 - 11/04/2004 10:43 Re: Forcing a power down while on DC. Can it be done? [Re: Satan_X]
pgrzelak
carpal tunnel

Registered: 15/08/2000
Posts: 4859
Loc: New Jersey, USA
It would. That timer is used for how long the player stays live when the ignition sense goes down.

I do not know of a way to do it in software, if you have no ignition sense lead. What might be possible is to rig your own igition sense by connecting your player's ignition sense input to a physical switch or button as part of your install. That way, turn off the switch or button and your simulated ignition sense goes down.
_________________________
Paul Grzelak
200GB with 48MB RAM, Illuminated Buttons and Digital Outputs

Top
#212734 - 11/04/2004 11:26 Re: Forcing a power down while on DC. Can it be do [Re: Satan_X]
tfabris
carpal tunnel

Registered: 20/12/1999
Posts: 31286
Loc: Seattle, WA
Paul's right. If there's no ignition sense wire on the factory stereo harness, then you must rig your own. There are plenty of other things in the car which turn on and off with the ignition, there's gotta be something you can tap into.

Once upon a time, Volkswagens didn't have ignition sense wires for their radios. Then they added them, I forget what year it was. I'm surprised to hear they're going back to the old method, I wonder why? Are you sure there's no ignition sense wire on the harness, or is it just that the wiring is different on your ISO plug (a known issue with VWs)?
_________________________
Tony Fabris

Top
#212735 - 11/04/2004 11:56 Re: Forcing a power down while on DC. Can it be done? [Re: andym]
andym
carpal tunnel

Registered: 17/01/2002
Posts: 3979
Loc: Manchester UK
Does the Mk2 need to have its ignition line powered in order to work? If not, lop it off. You'd probably have to wake it up in the car every time you used it though.

EDIT: I'm assuming you've got both ignition and memory tied to permanent 12v at the moment...


Edited by marria01 (11/04/2004 11:58)
_________________________
Cheers,

Andy M

Top
#212736 - 11/04/2004 13:38 Re: Forcing a power down while on DC. Can it be do [Re: Satan_X]
mlord
carpal tunnel

Registered: 29/08/2000
Posts: 14060
Loc: Canada
I think this should be doable in software, but I'm (myself) not really in the mood to figure it out right now. Should be doable, though, since the regular "power off" is a software function already.

-ml

Top
#212737 - 11/04/2004 13:40 Re: Forcing a power down while on DC. Can it be do [Re: mlord]
mlord
carpal tunnel

Registered: 29/08/2000
Posts: 14060
Loc: Canada
Oh, here it is:

EMPEG_POWER_TURNOFF ioctl to the empeg_power driver.

Just need a 10-line C program to invoke it now, and then bind it to the hijack menu at poweron (once I finish implementation of the menu feature..)

-ml

Top
#212738 - 11/04/2004 14:14 Re: Forcing a power down while on DC. Can it be do [Re: mlord]
mlord
carpal tunnel

Registered: 29/08/2000
Posts: 14060
Loc: Canada
Yeah, that works.

But you'd still need to rig a trigger for it, in which case you might as well rig up an ignition sense line instead.

Cheers

Top
#212739 - 11/04/2004 21:58 Re: Forcing a power down while on DC. Can it be do [Re: mlord]
Satan_X
enthusiast

Registered: 22/03/2002
Posts: 251
Loc: Ramsey, NJ
Thanks for all the replies.

All of my research, it seems (at least on the R32) there is no ignition sense line. Looks like I'm going to have to remove everything (by god it was a bitch to stuff everything in there in the first place) and run a wire from the fuse box. If i can find the ignition sense; rumored to have something at the fuse box, I can tap into it for that. If not, I will bury a switch under the dash.

I really want to sick an angry mob of midgets armed with Hormel summer sausages on the individuals responsibe for the engineering of the whole monsoon system.



Edited by Satan_X (11/04/2004 22:02)
_________________________
VW R32 Empeg 50gig 'Stormy 3 has snuck in a dodgeball' - Stormy 1

Top
#212740 - 11/04/2004 23:50 Re: Forcing a power down while on DC. Can it be do [Re: Satan_X]
adavidw
addict

Registered: 10/11/2000
Posts: 497
Loc: Tucson, AZ USA
I'm a bit confused. What does the factory radio do when you turn the car off? Keep playing?

If I remember correctly, didn't older VWs allow you to turn the radio on without the ignition on (as if they didn't have ignition sense), but with the igntion on they'd still turn off when the ignition turned back off?
_________________________
-Aaron

Top
#212741 - 12/04/2004 04:48 Re: Forcing a power down while on DC. Can it be do [Re: Satan_X]
pgrzelak
carpal tunnel

Registered: 15/08/2000
Posts: 4859
Loc: New Jersey, USA
...I really want to sick an angry mob of midgets armed with Hormel summer sausages on the individuals responsible...

< blink >

...okay...

< backs away slowly >
_________________________
Paul Grzelak
200GB with 48MB RAM, Illuminated Buttons and Digital Outputs

Top
#212742 - 12/04/2004 05:12 Re: Forcing a power down while on DC. Can it be do [Re: adavidw]
rtundo
addict

Registered: 27/02/2001
Posts: 569
Loc: Albany, NY
I think manufacturers are slowly adding these as software commands. For example, my Saab no longer has a headlight dimmer wire. After investigating this awhile I'm pretty sure that the dim commands come thru the CAN Bus to the radio. I'll bet an on board computer is telling the radio when the car is turned on.

Top
#212743 - 13/04/2004 23:48 Re: Forcing a power down while on DC. Can it be do [Re: pgrzelak]
canuckInOR
carpal tunnel

Registered: 13/02/2002
Posts: 3162
Loc: Portland, OR
Satan didn't get his reputation for nothing, you know...

Top
#212744 - 14/04/2004 05:15 Re: Forcing a power down while on DC. Can it be do [Re: canuckInOR]
Satan_X
enthusiast

Registered: 22/03/2002
Posts: 251
Loc: Ramsey, NJ
Looks like I'm going to use this to tap into the winshield wiper fuse.:
http://www.electronicsplaza101.com/electronics/search/res/r2985209.html

_________________________
VW R32 Empeg 50gig 'Stormy 3 has snuck in a dodgeball' - Stormy 1

Top
#212745 - 18/04/2004 23:05 Re: Forcing a power down while on DC. Can it be do [Re: Satan_X]
genixia
Carpal Tunnel

Registered: 08/02/2002
Posts: 3411
Did you get this resolved yet?

FWIW, I've checked the vortex but didn't find any mention of this problem. I assume that you remembered that VW color the permanent +12V and igntion +12V opposite to everyone else - if you didn't you need to swap them.
_________________________
Mk2a 60GB Blue. Serial 030102962 sig.mp3: File Format not Valid.

Top
#212746 - 19/04/2004 13:00 Re: Forcing a power down while on DC. Can it be do [Re: genixia]
Satan_X
enthusiast

Registered: 22/03/2002
Posts: 251
Loc: Ramsey, NJ
It's resolved, got the part and 'added a circuit' to the wipers.
Both lines had 12V regardless. Car on, off, key removed. They changed the wiring again. I found out about that tidbit on VWVortex. Now I just need the right Blue or Red Lens to match the dash lights.....
_________________________
VW R32 Empeg 50gig 'Stormy 3 has snuck in a dodgeball' - Stormy 1

Top
#212747 - 19/04/2004 13:41 Re: Forcing a power down while on DC. Can it be do [Re: Satan_X]
genixia
Carpal Tunnel

Registered: 08/02/2002
Posts: 3411
Practice your search-fu. A long time ago I posted a .jpg that if inkjet-printed onto an overhead transparency will give a near perfect match to VW blue. Unfortunately it kills the brightness somewhat - I ended up just using a smoked lens instead. The green that results contrasts the red/blue dash nicely IMO.
_________________________
Mk2a 60GB Blue. Serial 030102962 sig.mp3: File Format not Valid.

Top
#212748 - 20/04/2004 09:00 Re: Forcing a power down while on DC. Can it be do [Re: genixia]
Satan_X
enthusiast

Registered: 22/03/2002
Posts: 251
Loc: Ramsey, NJ
I was going to pick up a red lens (although it looks a little darker then the VW red), I'll also pick up a smoke if it looks nice.
_________________________
VW R32 Empeg 50gig 'Stormy 3 has snuck in a dodgeball' - Stormy 1

Top