Unoffical empeg BBS

Quick Links: Empeg FAQ | Software | RioCar.Org | Hijack | jEmplode | emphatic
Repairs: Repairs | Addons: Eutronix | Cases

Topic Options
#363392 - 06/02/2015 05:10 empeg resurrection
redmosquito
new poster

Registered: 02/04/2002
Posts: 26
I got my 12-13 years ago (maybe even longer ago). Used it for years and recently the hard drive failed I can't believe it lasted this long. I haven't done anything except use it in my car for years. Well I bought a new SSD hard drive and of course I have a newer computer than what I used to have a few years ago. I'm trying to set everything up but I'm lost. Emplode won't install since I'm running Window 7 pro on a 64 bit machine. I got a usb to serial adapter so I can get the hard drive going. Can someone point me in the right direction or let me know what I need to do? Thanks.

Top
#363393 - 06/02/2015 06:17 Re: empeg resurrection [Re: redmosquito]
Roger
carpal tunnel

Registered: 18/01/2000
Posts: 5528
Loc: London, UK
Originally Posted By: redmosquito
Emplode won't install since I'm running Window 7 pro on a 64 bit machine.


It ought to. I just installed car-emplode-v2.00 on Windows 8.1 Pro on a 64-bit machine. What error message do you get?

It even discovered and connected to my spare empeg over Ethernet (well, the laptop is on Wifi, but...). I suspect that USB won't work, though.
_________________________
-- roger

Top
#363394 - 06/02/2015 12:28 Re: empeg resurrection [Re: redmosquito]
mlord
carpal tunnel

Registered: 29/08/2000
Posts: 13498
Loc: Canada
Use ethernet rather than USB with emplode.

Top
#363398 - 07/02/2015 04:33 Re: empeg resurrection [Re: redmosquito]
redmosquito
new poster

Registered: 02/04/2002
Posts: 26
Okay, I was initially using my original cd to install Emplode, which appears to have been the problem. car-emplode-v2.00 worked.

Unfortunately, Emplode won't detect my empeg. I've tried usb, ethernet, serial (via usb). It just searches. Any suggestions?

Thanks again.

Top
#363399 - 07/02/2015 06:18 Re: empeg resurrection [Re: redmosquito]
StigOE
addict

Registered: 27/10/2002
Posts: 565
When using ethernet, check what IP address the empeg has and what the IP address on your machine is. They need to be on the same network segment.

Top
#363400 - 07/02/2015 15:13 Re: empeg resurrection [Re: StigOE]
redmosquito
new poster

Registered: 02/04/2002
Posts: 26
The Empeg is not fully booting up. So I can't access the menus on it to get an ip address from it.

Top
#363401 - 07/02/2015 15:53 Re: empeg resurrection [Re: redmosquito]
StigOE
addict

Registered: 27/10/2002
Posts: 565
Then you need to get a boot log from the serial port so that the experts can see where it stops and hopefully guide you further.

Top
#363403 - 07/02/2015 16:38 Re: empeg resurrection [Re: StigOE]
redmosquito
new poster

Registered: 02/04/2002
Posts: 26
How do I get a boot log if I can't connect to the Empeg?

Thanks for the help guys. I appreciate it.

Top
#363404 - 07/02/2015 18:40 Re: empeg resurrection [Re: redmosquito]
andy
carpal tunnel

Registered: 10/06/1999
Posts: 5676
Loc: Wivenhoe, Essex, UK
_________________________
Remind me to change my signature to something more interesting someday

Top
#363405 - 07/02/2015 22:06 Re: empeg resurrection [Re: andy]
redmosquito
new poster

Registered: 02/04/2002
Posts: 26
Andy thanks for the link.
Below is the output. The last line says Kernal panic: VFS: Unable to mount root fs on 03:05.
After doing a search, I saw this post about that. Will this SSD not work?



empeg-car bootstrap v1.02 20001106 (hugo@empeg.com)
If there is anyone present who wants to upgrade the flash, let them speak now,
or forever hold their peace...it seems not. Let fly the Penguins of Linux!

e000 v1.04
Copying kernel...
Calling linux kernel...
Uncompressing Linux..................................... done, booting the kerne
l.
Linux version 2.2.17-rmk5-np17-empeg52-hijack-v334 (root@ibbm) (gcc version 2.95
.3 20010315 (release)) #2 Sat Apr 26 10:31:47 EDT 2003
Processor: Intel StrongARM-1100 revision 11
NetWinder Floating Point Emulator V0.94.1 (c) 1998 Corel Computer Corp.
empeg-car player (hardware revision 9, serial number 30102262)
Command line: mem=16m
Calibrating delay loop... 207.67 BogoMIPS
Memory: 14996k/16M available (996k code, 20k reserved, 368k data, 4k init)
Dentry hash table entries: 2048 (order 2, 16k)
Buffer cache hash table entries: 16384 (order 4, 64k)
Page cache hash table entries: 4096 (order 2, 16k)
POSIX conformance testing by UNIFIX
Linux NET4.0 for Linux 2.2
Based upon Swansea University Computer Society NET3.039
NET4: Linux TCP/IP 1.0 for NET4.0
IP Protocols: ICMP, UDP, TCP
TCP: Hash tables configured (ehash 16384 bhash 16384)
IrDA (tm) Protocols for Linux-2.2 (Dag Brattli)
IrCOMM protocol (Dag Brattli)
Starting kswapd v 1.5
SA1100 serial driver version 4.27 with no serial options enabled
ttyS00 at 0xf8010000 (irq = 15) is a SA1100 UART
ttyS01 at 0xf8050000 (irq = 17) is a SA1100 UART
ttyS02 at 0xf8030000 (irq = 16) is a SA1100 UART
Signature is 636f6972 'rioc'
Found custom animation at offset 0x9a790
Tuner: loopback=0, ID=-1
Scheduling custom logo.
empeg display initialised.
empeg dsp audio initialised
empeg dsp mixer initialised
empeg dsp initialised
empeg audio-in initialised, CS4231A revision a0
empeg remote control/panel button initialised.
empeg usb initialised, PDIUSBD12 id 1012
empeg state support initialised 0089/88c1 (save to d0004100).
empeg RDS driver initialised
empeg power-pic driver initialised (first boot)
RAM disk driver initialized: 16 RAM disks of 4096K size
empeg single channel IDE
Probing primary interface...
hda: TS128GPSD330, ATA DISK drive
hda: TS128GPSD330, ATA DISK drive
hda: TS128GPSD330, ATA DISK drive
hda: TS128GPSD330, ATA DISK drive
hda: TS128GPSD330, ATA DISK drive
hda: TS128GPSD330, ATA DISK drive
ide0 at 0x000-0x007,0x038 on irq 6
hda: TS128GPSD330, 122105MB w/1kB Cache, CHS=15566/255/63
empeg-flash driver initialized
smc chip id/revision 0x3349
smc9194.c:v0.12 03/06/96 by Erik Stahlman (erik@vt.edu)

SMC9194: SMC91C94(r:9) at 0x4008000 IRQ:7 INTF:TP MEM:6144b MAC 00:02:d7:26:08:d
6
Partition check:
hda: unknown partition table
RAMDISK: ext2 filesystem found at block 0
RAMDISK: Loading 320 blocks [1 disk] into ram disk... done.
EXT2-fs warning: checktime reached, running e2fsck is recommended
VFS: Mounted root (ext2 filesystem).
empeg-pump v0.03 (19980601)
Press Ctrl-A to enter pump...attempt to access beyond end of device
03:05: rw=0, want=2, limit=0
dev 03:05 blksize=1024 blocknr=1 sector=2 size=1024 count=1
EXT2-fs: unable to read superblock
Kernel panic: VFS: Unable to mount root fs on 03:05

Top
#363406 - 08/02/2015 03:39 Re: empeg resurrection [Re: redmosquito]
StigOE
addict

Registered: 27/10/2002
Posts: 565
So this is a brand new disk and you've basically just tried to boot up the empeg to put some music onto it? If so, you need to first build the file structure on the disk before it will boot up and you can use emplode. To learn how to do that, head over to Rio Car Disk Upgrade Guide. You also need to download the disk builder software.

Top
#363412 - 08/02/2015 23:00 Re: empeg resurrection [Re: redmosquito]
redmosquito
new poster

Registered: 02/04/2002
Posts: 26
Okay, I've got it working. I now have 128gb SSD installed and working.

The original issue was the USB to serial adapter I was first using. I got a FTDI one and it worked.

Thanks StigOE for posting the link to the big disk builder. When you did, I was just getting ready to go look for it last night.

Thanks again everyone for the help and posting up helpful information and links to make this easier.

Top
#363422 - 09/02/2015 15:19 Re: empeg resurrection [Re: redmosquito]
JBjorgen
carpal tunnel

Registered: 19/01/2002
Posts: 3398
Loc: Guadalajara, MX
I purchased one of these cables for my Empeg. While it's a bit pricey, it has the FTDI serial adapter and null modem all in one cable. Just plug it in, install the driver and it works. No other fiddly adapters or bits strung together.
_________________________
~ John

Top